Terug
Nieuws van de Dag
Opinie van de Dag
Onze categorieën
Laatste aflevering
Video's
Economie
13 feb 2025, 09:04
De energiekosten in Nederland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens ABN AMRO betalen huishoudens nu bijna 25% meer aan hun energielasten dan zeven tot acht jaar geleden. Dit heeft geleid tot grote zorgen over de toekomst van de energiekosten.
De gasprijzen bereiken momenteel nieuwe recordhoogtes, wat de druk op huishoudens verder verhoogt. "De stijgende energieprijzen zijn te wijten aan verschillende factoren, waaronder geopolitieke spanningen zoals de oorlog tussen Israël en Hamas", vertelt Ben Woldring, oprichter van de vergelijkingssite gaslicht.com. "Dit soort onrust op wereldniveau heeft direct invloed op de energiemarkten, waardoor de prijzen kunnen fluctueren."
Volgens Woldring is de gasvoorraad in Nederland momenteel zorgwekkend laag. "De opslagcapaciteit staat op ongeveer 33%, wat onder het Europese gemiddelde ligt van 40%. Een hoge voorraad is cruciaal, vooral in de wintermaanden, om te kunnen anticiperen op de vraag naar energie. Wanneer de voorraden laag zijn, stijgen de prijzen, wat leidt tot hogere energiekosten voor consumenten."
De samenstelling van de energierekening is ook een belangrijke factor. Ongeveer de helft van de energiekosten bestaat uit leveringskosten, die kunnen worden beïnvloed door het energieverbruik. Volgens Woldring kunnen huishoudens besparen door bijvoorbeeld hun verbruik te verlagen, de thermostaat lager te zetten en korter te douchen.
Een ander significant onderdeel van de energierekening zijn de overheidsheffingen en belastingen, die bijna een derde van de totale kosten uitmaken. Nederland heeft een van de hoogste energiebelastingen in Europa, wat een belasting vormt voor veel huishoudens. Er is druk op de overheid om deze belasting te verlagen, vooral nu steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen.
Voor consumenten is het belangrijk om goed na te denken over hun energiecontracten. "Momenteel heeft ongeveer de helft van de Nederlanders een variabel tarief, wat betekent dat hun kosten meeschommelen met de marktprijzen. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun tarieven vast te zetten, vaak voor een jaar, om te profiteren van hoge welkomstkortingen", legt Woldring uit.
De conclusie is dat de energiekosten de komende jaren waarschijnlijk hoog zullen blijven, tenzij er significante veranderingen plaatsvinden in het beleid of de markt. Huishoudens kunnen echter zelf stappen ondernemen om hun kosten te verlagen door bewuster om te gaan met energieverbruik en door slimme keuzes te maken bij het afsluiten van energiecontracten.
Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.
Deel dit artikel