Terug

'Angst voor kritiek op de islam groeit in Nederland'

Maatschappij

4 feb 2025, 10:09

Link gekopieerd

Opiniemaker Lale Gül uit haar bezorgdheid over de reacties binnen een deel van de Nederlandse moslimgemeenschap na de moord op de Koranverbrander Salwan Momika. Ze noemt het schokkend en walgelijk dat sommige mensen de moord goedkeuren en wijst op het gebrek aan tolerantie voor kritiek en vrijheid van meningsuiting in bepaalde kringen.

Salwan Momika was een Irakese christen die naar Zweden vluchtte. Hij kreeg in 2023 internationale aandacht toen hij op straat een Koran verbrandde, wat hij deed uit frustratie over de onderdrukking die hij en zijn gemeenschap in Irak hadden ervaren. Zijn daad van protest leidde helaas tot zijn gewelddadige dood, terwijl hij live op TikTok was.

Na zijn dood ontstonden er veel reacties op sociale media, waarvan een aanzienlijk deel positief was over de moord. "Dit is bijzonder zorgwekkend, vooral omdat de reacties kwamen van jongeren die in Nederland zijn geboren en opgegroeid", vertelt Gül in Nieuws van de Dag. Ze merkt op dat het schokkend is dat deze jongeren een moord goedpraten enkel omdat iemand een Koran heeft verbrand. "Het lijkt erop dat voor hen de tolerantie voor afwijkende meningen ontbreekt."

Hoewel Gül benadrukt dat niet de hele moslimgemeenschap in Nederland deze opvattingen deelt, zijn het merendeel van de reacties weliswaar zorgwekkend. Ze vraagt zich af waarom het normaal lijkt geworden om iemand te veroordelen tot de dood vanwege een andere mening.

De discussie rondom de vrijheid van meningsuiting is complex. Gül stelt dat hoewel het verbranden van heilige boeken niet een respectvolle manier van protesteren is, het recht om dit te doen wel moet worden beschermd. De moord op Momika en de daaropvolgende reacties geven echter aan dat er een gevaarlijke trend gaande is, waarbij kritiek op de islam kan leiden tot geweld.

Deze situatie roept belangrijke vragen op over de veiligheid van mensen die zich kritisch uiten over de islam. Gül en anderen die zich met islamkritiek bezighouden, voelen vaak de druk om zich in te tomen. "De angst voor repercussies, zoals bedreigingen of zelfs geweld, kan ervoor zorgen dat kritische stemmen zich minder vrij voelen om hun mening te uiten."

Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.