Terug

Radicale sprekers komen naar Utrecht: 'Je maag draait om'

Maatschappij

5 feb 2025, 10:13

Link gekopieerd

Op zaterdag 22 en zondag 23 februari 2025 is de Ramadan Expo in Utrecht, een groots evenement dat tienduizenden moslims samenbrengt. Na het verbieden van een radicale prediker vorig jaar, zijn er dit jaar maar liefst drie omstreden sprekers uit het buitenland uitgenodigd. Dit roept vragen op over de inhoud van hun lezingen en de impact daarvan op de bezoekers.

De sprekers, Mohammed Hijab, Ali Hammuda en Abu Bakr Zoud staan bekend om hun strenge interpretaties van de islamitische leer en hebben een grote aanhang, vooral onder jonge, orthodoxe moslims in het Westen. "Ze maken gebruik van moderne platforms zoals YouTube en TikTok om hun boodschap te verspreiden", vertelt verslaggever Silvan Schoonhoven in Nieuws van de Dag. Hun lezingen behandelen uiteenlopende onderwerpen die jongeren bezighouden, zoals geloof, dagelijks leven en actuele thema’s zoals de oorlog in Gaza.

Een van de sprekers heeft controversiële uitspraken gedaan over de aanslagen van Hamas, waarbij hij deze als 'fake nieuws' bestempelde. In Nieuws van de Dag worden fragmenten getoond van de sprekers, wat zorgt voor verbazing aan de nieuwsdesk. "Eigenlijk wordt hier door deze spreker gezegd dat als homo's kanker hebben, zij dit aan zichzelf te danken hebben, omdat anale penetratie de meest risicovolle vorm van seksueel gedrag is", stelt Malou Petter.

Je maag draait hiervan om.

Annemarie van Gaal, opiniemaker.

De organisatie die de Ramadan Expo jaarlijks organiseert, heeft aangegeven dat zij deze sprekers uitnodigen met de hoop op positieve en inspirerende lezingen. Ze beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting, maar dit roept vragen op over de grenzen van deze vrijheid, vooral als het gaat om radicale boodschappen die haat of geweld kunnen aanmoedigen.

Geert Wilders en andere politici van de rechterzijde zullen waarschijnlijk pleiten voor het weigeren van toegang tot deze sprekers, stelt politiekverslaggever Thomas van Groningen. "Er zijn eerder soortgelijke situaties geweest waarbij sprekers niet in Nederland mochten komen." Dit jaar ligt de bal bij de overheid en de IND, die moeten besluiten of deze sprekers een visum krijgen. Dit is een complexe kwestie, omdat de overheid ook rekening moet houden met de vrijheid van godsdienst en meningsuiting.

De gemeente Utrecht heeft eerder gebroken met de organisatie achter de Ramadan Expo vanwege de uitnodiging van radicale sprekers. Desondanks wordt het evenement nog steeds in de Jaarbeurs gehouden, wat vragen oproept over de verantwoordelijkheid van de gemeente in dit soort situaties.

Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.