Terug

Asielzoekers krijgen geen voorrang meer op sociale huurwoning

Wonen

17 feb 2025, 20:44

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft aangekondigd dat statushouders, oftewel asielzoekers met een verblijfsvergunning, geen voorrang meer zullen krijgen op sociale huurwoningen. Dit wetsvoorstel wordt binnenkort aan de Tweede Kamer gepresenteerd en heeft als doel de druk op de woningmarkt te verlichten.

In Nederland duurt het gemiddeld zeven jaar om een sociale huurwoning te vinden, en het is niet ongebruikelijk dat mensen tien jaar of langer op een wachtlijst staan. Dit probleem wordt steeds dringender, vooral voor jongeren die vaak tot hun dertigste bij hun ouders moeten wonen, omdat er te weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn.

Mona Keijzer stelt dat het niet langer uit te leggen is dat statushouders voorrang krijgen op woningen, terwijl veel Nederlanders met een lange wachttijd in de kou blijven staan. Het kabinet heeft deze plannen opgenomen in het coalitieakkoord, maar de uitvoering heeft enige tijd op zich laten wachten. Keijzer ziet het als een noodzakelijke maatregel om de sociale woningbouw eerlijker te maken en te zorgen dat mensen die al jaren in Nederland wonen, niet benadeeld worden.

Politiek commentator Wouter de Winther wijst erop dat deze maatregel zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. "Gemeenten vrezen dat het wegnemen van de voorrang voor statushouders zorgt voor extra druk op de al overvolle opvangcentra, omdat mensen in asielzoekerscentra langer zullen moeten blijven."

Remmert Keizer, raadslid voor GemeenteBelang Westland, steunt het plan en is van mening dat het goed is dat er eindelijk actie wordt ondernomen. "Sinds 2017 zijn er achterdeurtjes geweest waardoor woningcorporaties statushouders met voorrang konden huisvesten." Hij benadrukt dat het belangrijk is dat gemeentes samen de discussie aan moeten gaan om de kansen op een huurwoning voor iedereen gelijk te trekken.

"In Westland zijn er taakstellingen opgelegd om statushouders te huisvesten, terwijl er ook veel arbeidsmigranten zijn die een woning nodig hebben", legt Kezier uit. "Dit leidt tot frustratie en wanhoop bij inwoners die al jaren op een wachtlijst staan."

Sommige mensen staan al elf jaar op een wachtlijst voor een woning.

Remmert Keizer, raadslid Gemeentebelang Westland.

Met de aanstaande veranderingen in de wetgeving hoopt de regering dat er meer ruimte komt op de woningmarkt en dat de druk op sociale huurwoningen vermindert. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien hoe deze plannen in de praktijk zullen uitpakken en of ze daadwerkelijk zullen bijdragen aan een oplossing voor de woningnood in Nederland.

Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.

Deel dit artikel

Link gekopieerd