Terug

Waarom vergoeden verzekeraars sommige behandelingen niet?

Zorg

3 feb 2025, 10:24

In Nederland worden nieuwe, dure medicijnen niet automatisch vergoed. Voordat ze in het basispakket komen, moeten ze eerst een beoordeling ondergaan. Helaas betekent dit ook dat patiënten zoals Jeroen Reesen, die lijdt aan oogkanker, soms geen toegang hebben tot levensreddende behandelingen.

De 40-jarige Jeroen Reesen wil het medicijn 'Tebentafusp' gaan gebruiken, omdat bewezen is dat dit medicijn zijn leven kan verlengen. Het medicijn is echter extreem duur, met een prijs van zo'n 450.000 euro. Daarom wordt het niet vergoed door zorgverzekeraars in Nederland. Jeroen is al acht jaar ziek en heeft in die tijd verschillende behandelingen gehad, maar nu lijkt hij in Nederland uitbehandeld te zijn qua opties. Hij overweegt nu naar Duitsland te verhuizen, waar hij mogelijk wel in aanmerking komt voor een vergoeding van dit medicijn.

Ik vind dit een gruwelijke situatie.

Xander Koolman, zorgeconoom.

De situatie van Jeroen roept vragen op over het zorgsysteem in Nederland. Zorgeconoom Xander Koolman legt uit dat Nederland een 'sluis' heeft in het zorgsysteem. Deze sluis is een instrument dat de overheid helpt om de kosten van dure medicijnen te beheersen. "Het betekent dat de overheid wacht met het goedkeuren van nieuwe medicijnen totdat de prijzen zijn gedaald tot een niveau dat acceptabel is. Dit kan echter leiden tot vertraging in de toegang tot belangrijke behandelingen voor patiënten."

Volgens Koolman staan er op dit moment zo'n 66 medicijnen op de lijst van geneesmiddelen die wachten op goedkeuring. Het aantal patiënten dat hierdoor wordt getroffen, kan oplopen tot duizenden. De overheid probeert de uitgaven aan gezondheidszorg zo laag mogelijk te houden, maar dit gaat ten koste van de toegankelijkheid van noodzakelijke medicijnen.

Het dilemma dat zich voordoet is ethisch van aard. Wat is de waarde van een mensenleven en wat zijn we bereid te betalen voor medische innovaties? In andere landen worden medicijnen sneller vergoed, wat leidt tot een grotere toegankelijkheid van zorg. In Nederland lijkt de aanpak meer gericht op kostenbeheersing, wat soms leidt tot schrijnende situaties voor patiënten.

Jeroen probeert nu via crowdfunding de benodigde middelen bijeen te brengen om zijn behandeling zelf te bekostigen. Dit is een uitdagende en emotionele weg voor hem, omdat hij ook overweegt om zijn leven in Nederland op te geven om in Duitsland de zorg te krijgen die hij nodig heeft.

De situatie van Jeroen en anderen zoals hij, roept belangrijke vragen op over ons zorgsysteem en de keuzes die gemaakt worden. Terwijl de overheid kosten wil besparen, is het cruciaal om te blijven nadenken over de gevolgen voor patiënten die in levensbedreigende situaties verkeren. De balans tussen kosten en zorgkwaliteit blijft een onderwerp dat veel aandacht behoeft in de Nederlandse politiek en samenleving.

Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.

Deel dit artikel

Link gekopieerd